Infinity logotype

Fondacija

Infinity News Page
Infinity News Page scroll
Single News Image
Prvi online hackathon u BiH – IT rješenjima protiv korone

S ciljem borbe protiv COVID-a 19, kompanija Prointer ITSS u 2020. godini organizovala je Hack&Solve Weekend, prvi online hackathon u Bosni i Hercegovini.

Sredinom aprila, kreativci iz IT sektora imali su priliku da ponude svoja rješenja u borbi protiv virusa korona i ublažavanju posljedica na mnogobrojne aspekte društva, a prva tri bila su i nagrađena. Rješenja su tražena u kategorijama opšta informisanost i mentalno zdravlje, sekundarni uticaj na društvo i privredu, edukacija na sva tri nivoa obrazovanja, te očuvanje zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika.

Iz Prointera su poručili da situacija u vezi sa korona virusom zahtijeva inovativna i primjenjiva rješenja iz polja informacionih tehnologija i da je zato pravo vrijeme da oni koji su zainteresovani pokušaju da iz svojih domova daju doprinos u borbi sa COVID-om 19.

U saradnji sa Komorom doktora medicine Republike Srpske, žiri su, osim IT stručnjaka, činili i stručnjaci iz oblasti medicine, a svaki član žirija učestvovao je u mentorisanju. Takmičenje se završilo 12.aprila u minut prije ponoći, nakon čega je žiri proglasio pobjednike. Nagrade za prva tri mjesta su bile 1.500, 1.000 i 500 KM.